O nás

Proč Janisův Pelopones?

Před více než čtyřicet lety jsem projel celé Řecko křížem krážem a vždy jsem si přál na stará kolena ho procestovat úplně stejně a znova. Už se asi nikdy nedopočítám, kolikrát jsem v Řecku byl, ale vždy jsem si přál sednout do auta a měsíc v kuse cestovat a poznávat nová místa.  Když jsem si v roce 2019 řekl, že je čas vyrazit, už jsem na nic nečekal a stalo se. Díky náhodě jsem se v Ostravě seznámil  s ženou řeckého farmáře, která žije a pracuje na jihu Peloponésu. Se svým mužem, majitelem olivových sadů, společně pěstují a sklízí olivy a vyrábějí svůj olivový olej.   Jejich pozvání do vesničky Vrises  (Studánky) ležící na jihozápadě poloostrova jsem tehdy přijal a přijel.

Těch několik dní strávených u nich doma mě dostalo. Každodenní pohled z terasy jejich domu na olivové háje končící v mořské zátoce u města Kyparissia…  Nádhera. Tak jsem se potkal s Takisem Theodoropulosem, pravým řeckým farmářem. Osobně mě zasvětil do své práce, něco málo informací přidal k olivám a oleji, který vyrábí a bylo to. Cestování  po Řecku  mi přineslo nejenom nové zážitky, ale i nové přátelství. A protože každý správný Řek je i obchodník, tak slovo dalo slovo a já se rozhodl, že by bylo škoda neotevřít těmto farmářským dobrotám dveře k nám domů do Čech, tedy hlavně do Ostravy a jejího okolí.

Už v roce 2019 jsem do Ostravy přivezl první Takisův olivový olej a olivy.  A protože jsem od té doby stihl své cestování po Řecku zopakovat a mám to i nadále v plánu, tak  si říkám, že se můžu o své zkušenosti z cestování po Řecku podělit i s dalšími, kteří by mohli mít zájem poznávat Řecko jinak.

Tento web není klasický e-shop , ale má i informační charakter. Bude věnovaný nejen prodeji několika řeckých farmářských produktů, ale rád se s vámi podělím o své zkušenosti z cest po celém Řecku.

Na závěr bych na tento web rád přidal pár zajímavých receptů, které jsem osobně ochutnal a poté  uvařil. Mám štěstí, že se aktivně domluvím řecky a jsem schopen od rodilých Řeků vyprosit jejich zkušenosti a recepty z řecké kuchyně. Rád se s vámi o ně podělím a nechám na vás, zda si některé z nich přisvojíte.