Turlu
Dnes jsem si po dlouhé době vychutnal a sám uvařil ,,Turlu,, řecké tradiční jídlo. Chuť a vůni jsem znal od mé mámy Antigoni. Ale recept a způsob přípravy mi dala teta Tula ( to není ta z Mojí řecké tlusté svatby). Je to jednoduché a výborné, tady je recept pro 2 až 3 osoby. Nakrájíme na větší kusy půlku máslové dýně, půlku velké batáty, jednu cibuli, tři žluté papriky. Osolíme, opepříme a dochutime oreganem, vše se zalije olivovým olejem ( olejem nešetřit u mně ho máte za 200Kč litr ) a promícháme. Dáte na 25 min do trouby na cca 200 stupňů. Mezi tím si na menší kousky nakrájíme tři větší rajčata a přidáme aspoň šest stroužků česneku, který nakrájíme na malé kousky a přidáme s petrželovou natí k rajčatům. Osolíme a prolijeme olivovým olejem. Po půl hodině vytáhneme z trouby zeleninový základ a na něj dáme rajčatovou směs. Necháme dvě minuty prohřát rajčatovou směs a promícháme s teplou zeleninou.... s krajicem chleba nebo toustem máte skvělý a zdravý oběd, který se na Balkáně v různých variacich vaří stovky let. Dobrou chuť - kali orexi Váš Janis